Microbiology

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microbiology

Method / measurement technology Price CHF

Water (drinking water, mineral water, process water, rinsing water, etc.) and beverages
aerobic mesophilic germs ISO 4833-1 30.–
aerobic mesophilic germs ISO 6222 40.-
Beer spoilers (lactic acid bacteria) MEBAK, qualitatively and quantitatively 20.–
Coliform germs ISO 9308-1 40.–
Enterococci ISO 7899-2, modified 40.–
Escherichia coli ISO 16649-1, modified # /
ISO 9308-1
40.–
Acetic acid bacteria EBC / Baumgart 40.–
Beverage spoilers (yeast, mold, lactic acid bacteria) IFU / Südzucker, qualitative 30.–
IFU / Südzucker, quantitative 20.–
non-filterable samples IFU / Südzucker, quantitative 55.–
Yeasts and molds ISO 21526-1 / MEBAK / Südzucker 20.–
non-filterable samples 55.–
Legionella spp. in 1 liter of water according to TBDV ISO 11731 90.–
Legionella pneumophila in 1 liter # ISO 11731 120.–
Lactic acid bacteria (see beer spoilers)
Pseudomonas aeruginosa ISO 16266 40.–
Sulphate-reducing bacteria # PCR, external on demand
Thermophilic acidophilic bacteria (TAB; Alicyclobacilli) # IFU, quantitative 50.–
IFU, qualitative 60.–

Investigations marked with # are not part of the scope of accreditation according to ISO / IEC 17025.

Food
aerobic mesophilic germs ISO 4833-1 30.–
anaerobic mesophilic germs # SLMB 35.–
aerobic foreign germs # SLMB 35.–
aerobic spore formers # SLMB 35.–
anaerobic spore builders # SLMB, modified 40.–
Bacillus cereus ISO 7932 35.–
Campylobacter spp. ISO 10272-1 60.–
Clostridium perfringens SLMB 45.–
coliforms ISO 4832 35.–
Cronobacter spp. in milk powder,
Powdered infant formula and its surroundings
ISO 22964 40.–
Cronobacter sakazakii # ISO 22964 40.–
Cronobacter spp. in other products # ISO 22964 40.–
Enterobacteriaceae ISO 21528-2 35.–
Escherichia coli ISO 16649-2 40.–
Yeasts and molds ISO 21527-1 and ISO 21527-2 30.–
heat-resistant mold spores # IFU / Baumgart 50.–
Listeria monocytogenes, qualitative ISO 11290-1 60.–
Listeria monocytogenes, quantitative ISO 11290-2 50.–
Lactic acid bacteria ISO 15214 35.–
osmotolerant yeasts # Baumgart 45.–
Pseudomonas spp. in meat and meat products ISO 13720 40.–
Pseudomonas spp. in other products # ISO 13720 40.–
Salmonella ISO 6579 50.–
Staphylococci, coagulase positive ISO 6888-2, modified 35.–
thermophilic aerobic spore formers # Baumgart 80.–
artificial contamination and analysis of food for process validation (e.g. with Enterococcus faecium, Geobacillus stearothermophilus) # ABC, Baumgart on demand

Investigations marked with # are not part of the scope of accreditation according to ISO / IEC 17025.

Pharmaceutical products*
aerobically growing germs (TAMC) Ph. Eur. 35.–
Clostridia Ph. Eur. 50.–
bile tolerant, gram negative bacteria Ph. Eur. 45.–
Escherichia coli Ph. Eur. 45.–
Yeasts and Molds (TYMC) Ph. Eur. 35.–
Pseudomonas aeruginosa Ph. Eur. 45.–
Salmonella Ph. Eur. 55.–
Staphylococcus aureus Ph. Eur. 45.–
Suitability test of microbiological analysis methods Ph. Eur. on demand
Endotoxins Ph. Eur., External on demand

* see analysis under GMP conditions

Miscellaneous

Sample quantity
Shipping box (rental, shipping and sampling material) 25 .– / box
microscopy EBC / various # 150 .– / h *
Frying oil # FOS 15.–
Molecular biological analyzes (e.g. viruses, GMO screening) or germ identification external on demand

* Billing based on expenditure
Investigations marked with # are not part of the scope of accreditation according to ISO / IEC 17025.

Environmental monitoring
Set-offs or dipslides
eg aerobic mesophilic germs, Enterobacteriaceae and others
ISO 18593 15 .– *
Airborne germ count measurements
eg aerobic mesophilic germs, yeasts and molds, among others
Impaction (MAS-100) 25 .– *

* per petri dish or dipslide

Hygiene monitoring
Hygiene control Single use or
in the service subscription
150 .- / h *
Offer upon request
plant inspection
additional advice (e.g. concepts in gastronomy) 150 .– / h *
sampling SLMB / ISO 120 .– / h *
Hygiene training company-specific 150 .– / h *

* Billing based on expenditure

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Anhang

Probemengen und Probenahme für ­mikrobiologische Untersuchungen

Wenn immer möglich sollten die zu untersuchen­den Produkte in ihren Originalgebinden ein­gesandt werden, um Kontaminationen auf dem Probenweg mit hoher Sicherheit auszuschliessen. Bei Lebensmitteln und Pharmaprodukten werden mindestens 100 g, bei Flüssigkeiten mindestens 500 ml Probenmaterial benötigt. Achten Sie dar­auf, dass die Stichprobe richtig gewählt wird, damit Sie repräsentative Analysenergebnisse und für Ihre Problemstellung brauchbare Antwor­ten erhalten. Falls eine offene Probenahme not­wendig ist, muss unbedingt eine sterile Arbeits­weise eingehalten werden. Bei Bedarf stellen wir Ihnen sterile Probenahmeutensilien zur Verfügung. Wenn Sie es vorziehen, dass Spezialisten die Proben ziehen, bieten wir Ihnen unsere Unter­stützung gerne an.

Versandbox

Für den gekühlten Versand von verderblichen Proben wie Lebensmittel oder Wasser stellen wir Versandboxen mit Kühlelementen per Post zu. Die Boxen sind mit geeigneten Probenahmeutensilien ausgestattet und können bei jeder Poststelle zur Rücksendung aufgegeben werden (SwissExpress «Mond»). Bitte versenden sie keine Proben an einem Freitag oder vor einem Feiertag. Die Proben werden an Wochenenden bzw. Feiertagen nicht zugestellt.

VOC EPA 524.2 (flüchtige organische Substanzen)

Benzol / Brombenzol / Bromchlormethan / Bromdichlormethan / Bromoform / n-Butylbenzol / sec-Butylbenzol / tert-Butylbenzol / Chlorbenzol / Chloroform / 2-­Chlortoluol / 4­-Chlortoluol / Dibromchlormethan / 1,2-Dibrom-3-chlorpropan / 1,2-Dibromethan / Dibrommethan / 1,2-Dichlorbenzol / 1,3-Dichlorbenzol / 1,4-Dichlorbenzol / Dichlordifluormethan / 1,1-Dichlorethan / 1,2-Dichlorethan / 1,1-Dichlorethen / cis-1,2-Dichlorethen / trans-1,2-Dichlorethen / 1,2-Dichlorpropan / 1,3-Dichlorpropan / 2,2-Dichlorpropan / 1,1-Dichlorpropen / cis-1,3-Dichlorpropen / trans-1,3-Dichlorpropen / ETBE, Ethyltertbutylether / Ethylbenzol / Hexachlorbutadien / Isopropylbenzol / p­-Isopropyltoluol / Methylenchlorid / MTBE, Methyl­tert­butylether / Naphthalin / n­-Propylbenzol / Styrol / 1,1,1,2-Tetra­chlorethan / 1,1,2,2-Tetra­chlorethan / Tetrachlorethen / Tetrachlorkohlenstoff / Toluol / 1,2,3-Trichlorbenzol / 1,2,4-Trichlorbenzol / 1,1,1-Trichlorethan / 1,1,2-Trichlorethan / Trichlorethen / Trichlorfluormethan / 1,2,3-Trichlorpropan / 1,2,4-Trimethylbenzol / 1,3,5-Trimethylbenzol / Vinylchlorid / m-Xylol + p-Xylol (Summe) / o-Xylol